2020. április 3., péntek

Karantén konyha 2. rész - Hamis bolognai spagetti csurgatott levessel


Karantén konyhánk következő állomása egy húsos-répás bolognai ragu, valamint csurgatott tojás leves lesz. Az elkészítés mellett, hoztam még pár gondolatot, ami ma foglalkoztatott böjtről, húsvétról, keresztény szokásainkról.

Ahogy a legutóbbi posztomban ígértem, ma "hamis" bolognai spagettit fogunk készíteni csurgatott levessel. Míg párom tartja a böjtöt én egészségügyi okokból évek óta nem próbálkozom vele. A Facebook böjtömet pedig keresztbe húzta a járvány és feladtam egy ponton a like és komment mentes 40 napot. Hamarosan itt a húsvét és nagyon valószínű, hogy azt is a négy fal között kell majd töltenünk. A szentmiséket online közvetítésen követjük majd, és a körmenetek is elmaradnak. Számomra mindig ez az időszak volt az elcsendesedésé, a lelki elmélyülésé, a töltekezésé. Most picit átalakult és más formát öltött. A konyhában élem ki magam és ott alkotok új dolgokat a család kisebb-nagyobb örömére. Ne haragudjatok, hogy újra és újra a kovásznál lyukadok ki, de számomra tényleg nagyon sokat ad a veszélyhelyzet idején. Ahogyan már írtam, új élet születik általa, amiért te vagy a felelős. Életben tartod, nevelgeted, szeretgeted és utána megajándékoz finomabbnál-finomabb kenyerekkel, pékárukkal. Szerelem na... Első próbálkozásra.

Miután megint sikerült elkalandoznom, kanyarodjunk vissza a mai ebédhez és a karantén konyha 2. részéhez. Miért hamis ez a blogonai? Azon kívül, hogy reszelt répával és sok fűszerrel készül, én hívom csak így. A receptet páromtól tanultam, ezért az eredete számomra ismeretlen. Viszont, ha egyszer megkóstolod, biztos vagyok benne, hogy utána nem fogod sajnálni rá az időt és gyakrabban fog menüre és a családi asztalra kerülni. Levesnek én csurgatott levest ajánlanék most hozzá, mert gyorsan elkészül és laktató is, valamint ízvilágra a kettő talán nem üti egymást. Nálunk maradék zöldségleves volt hozzá a menüben.

Csurgatott tojásleves

  • 1 tojás
  • 1gerezd fokhagyma lereszelve, nyomva vagy apróra vágva
  • 2 dkg liszt
  • kevés olaj
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • egész kömény
  • kevés ételízesítő
  • bors
  • só 
  • esetleges: paprika, paradicsom
Az olajat felhevítjük, majd ezen a köményt megpirítjuk. Hozzáadunk egy púpozott evőkanál lisztet (ez kb. 2 dkg) és jól elkeverjük. A fokhagymát hozzáadjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és pár másodperc után apránként hozzáöntünk 8 deciliter vizet. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízlés szerint fűszerezzük. Beletesszük a megmosott petrezselyemzöldet.Tehetünk bele egy fél paprikát és egy félbevágott paradicsomot is, hogy még finomabb legyen az íze, de el is hagyhatjuk. Miután felforr a leves egy tojást pohárba ütünk és enyhén felverjük (nem kell rántotta állagra habosítani!). Ezt folyamatos kevergetés mellett csurgatjuk bele a levesbe. Még hagyjuk rottyanni párat a levest és készen is vagyunk. Lehet krutonnal, pirított kenyeret felkockázva tálalni.
Sajnos párom nem szereti ezért most képpel nem tudok szolgálni, de a nosalty oldalán találtam egy remek videót, ami segítségetekre lehet az elkészítés során. Ő tesz bele babérlevelet is. Mindenki ízlés szerint fűszerezze, mi nem szoktunk bele tenni, sőt általában a fokhagyma is kimarad ;)



Répás bolognai spagetti

(kb. 4 főre)

Hozzávalók

A tésztához:
  • 50 dkg spagetti tészta
  • 1 evőkanál só (főzéshez)
  • kb. 2+2 evőkanál étolaj (főzéshez + a kifőtt tésztához, hogy ne tapadjon össze leszűrés után)
A szószhoz:
  • 50 dkg darálthús
  • kb. 30 dkg sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg szalonna
  • 1-2 nagy fej vöröshagyma/lilahagyma (ízlés szerint)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1-2 sárgarépa (ízlés szerint)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 dl főzőtejszín
  • 5 csipet só
  • 3 csipet őrölt fekete (vagy fehér) bors
  • 1-2 teáskanál oregánó
  • 1-2 teáskanál bazsalikom
  • 1 szál zeller zöld (helyettesíthető petrezselyemmel is)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál édesítő (vagy cukor, de el is hagyható)
  • főzésnél hígításhoz: víz (vagy paradicsomlé)
A tálaláshoz:
  • Trapista és/vagy Parmezán sajt
  • esetleg (csípős) ketchup

Elkészítés

A szalonnát apró kockára daraboljuk, és pirosra sütjük. Kiszedjük, és félre rakjuk. A kisült zsírt szintén kiöntjük egy külön tálba. Az olívaolajat (vagy az olívaolaj és a szalonnazsír keverékét) felmelegítjük és belerakjuk a felaprított vöröshagymát. Amikor üvegesre sült, hozzáöntjük a vörösbort, a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, sót, borsot, oregánót, felaprított zeller zöldet, kakukkfüvet, babérlevelet és az édesítőt/cukrot. Amikor felrottyant, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, tejszínt és bazsalikomot. Amikor újra felforrt, hozzáadjuk a darált húst és a félretett szalonnát. Kb. 20 percig főzzük, majd a végén kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e a répa, illetve a hús. Ekkor fűszerezzük: só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagyma. Ha a leve elfőtt, vízzel vagy paradicsomlével óvatosan apránként hígíthatjuk (nem biztos, hogy szükséges, mert a paradicsomszósz is hígít rajta). Ha jónak találjuk, tegyük hozzá a paradicsomszószt, és alaposan keverjük el. Amikor felrottyant, ismét kóstoljuk, és ha még szükségesnek érezzük, fűszerezzük. Vigyázzunk, hogy sokáig ne melegítsük a paradicsomszószt, mert megéghet, akkor pedig keserű lehet az íze. A tésztát a szokásos módon, nagy fazékban forrásban lévő vízben főzzük meg, sózzuk, kis olajat öntsünk hozzá, hogy ne ragadjon össze.





Legközelebb karantén konyhánkban rántásos zöldséglevest (vagy burgonyaleves), valamint két féle csirkét fogunk sütni. Lesz sima tepsiben sült, valamint tejszínes-sajtos-petrezselymes rizzsel vagy bulgurral tálalva.

Hozzávalók, amikre szükséged lesz az elkészítésükhöz:
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • burgonya/karalábé (ez opcionális)
  • liszt
  • pirospaprika
  • olaj
  • szerecsendió
  • bors
  • petrezselyem
  • csirkecomb (attól függ, hogy hány főre szeretnéd készíteni az ételt. Egy főre/adagra 15-18 dkg-al számolj) 
  • tejszín
  • sajt
  • rizs/bulgur



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése