2015. szeptember 5., szombat

Hobbi-takarítás - Takaríts okosan!


Hobbim a takarítás. Ez leírva is borzalmasan hangzik. Hogyan lehet megszeretni azt az álnok takarítást. A rendszeres portalanítást, a felmosást, a porszívózást és a csempe törölgetést.
Erről fog szólni ez a bejegyzés.

Te hogy szoktál takarítani? Leírom nektek, hogy nálam mi a menet. Biztos vagyok benne, hogy ez még korán sem a leghatékonyabb módszer, de hat éve - amióta egyedül élek - így csinálom és nálam bevált.

Pici 33 m2-es lakás. Egy szoba, fürdő, előszobában a konyha. Picike, gyorsan rendbe szedhető.
A szobából indulok kifelé. Először leportalanítok mindent. Nemrég beszereztem a gyorsítás kedvéért egy új mikroszálas portörlő kendőt. Utána elpakolok a konyhában és gyorsan elmosogatok, ha van még szennyes edény. Letörlöm a konyhában a szekrényeket - sajnos nincs ajtó a polcokon csak a poharas szekrényen - és lesikálom a tűzhelyt. Ha ez megvan, felporszívózom az egész lakást. A szobát és a konyhát is. Nem szeretek söprögetni. Nem olyan hatékony, mint a porszívó. Mivel pici a lakás gyorsan áthúzom a porszívót a szobából a konyhába és kész is.
Következő lépés a felmosás. Amíg szárad. Van idő beindítani egy nagymosást és blogot írni ;)
Végül jön a fürdő. Lesikálom a mosdókagylót és kitakarítom a kádat, majd lemosom a csempéket. És ami sokszor kimarad, de mostantól jobban oda fogok rá figyelni, az ajtók letörlése. Előszeretettel feledkezem meg róluk. Pedig azok is porosodnak és akár a kezünktől maszatossá is válnak.
Nálam ez a bevett takarítási módszer.

Vegyük végig, hogy általánosságban mit milyen sűrűn kéne takarítani ahhoz, hogy mindig rend és tisztaság legyen otthonunkban.

Napi feladatok: mosogatás, konyha, ágyazás, portörlő.
Heti feladatok: mosás, nagybevásárlás, porszívózás.
Havi feladatok: egy-egy helyiség nagytakarítása
Néha végzendő feladatok: ablak lemosás, hűtőolvasztás.
Ritkán végzendő feladatok: bútorok kihúzása, könyvespolc portalanítás.

Eddig magam sem végeztem a napi portörlést. Amikor haza esünk a munkából, bevásárlásból és nekiállunk főzni, kisebb bajunk nagyobb annál, minthogy takarítsunk. De ha belegondolsz, az étel megfő anélkül is, hogy folyamatosan kavargatnád. Addig van arra időd, hogy gyorsan áttörölj mindent. Ezért is tartom zseniálisnak ezeket a mikroszálas portörlőket. Sokkal gyorsabb velük a munka. Főzés után pedig jöhet a mosogatás, evés, és még elalvás előtt arra is marad időd, hogy olvasgass egy picit.

Mosni, ha jut rá időm én hetente 2x szoktam. Így nem gyűlik össze annyi mosatlan és van ideje megszáradni is. Nagybevásárlást ritkán csinálok. Sajnos belvárosi lakosként nem is győzném elcipelni és a pici lakásban el se férne annyi étel. Így nálam a vásárlás a kétnaponta feladatok listájára kerül. Ha tehetem piacon vásárolok és így spórolni is tudok.
Szintén a nagyvárosi élet miatt mindenképpen indokolt a heti porszívózás. A por mennyisége akár sűrűbben is igényelné, de egyszerűen nem fér bele többször az időmbe. Felmosással ugyanez a helyzet. Mivel a konyha az előszobában van, erre is igaz, hogy nem elég hetente tisztítani a padlót. A fürdő felmosása pedig higiénikusabb, ha nem csak heti egyszer törlöd fel.

Havi feladatnak írtam, hogy egy-egy helyiség nagytakarítása. Ez most nekem is szól, mert nem szoktam elvégezni. Pici a hely és lusta vagyok mindent átmozgatni havonta. Örülök, ha félévente, évente megcsinálom. Ezen még van mit fejlődnöm.

Az ablakpucolás és a függönyök kimosása legalább évente egyszer kötelező feladat, de javasolt inkább kétszer. Egy a függöny rengeteg port gyűjt magába, kettő, ki szereti, amikor nem lát már ki az ablakon. Sajnos vagy nem sajnos, nekem nincs ablakom, csak egy hatalmas ajtóm és fölötte egy kis ablak az utcára, amit ki se lehet nyitni. És mivel magas a belmagasság legalább két emberes feladat az ablakmosás és a függönyök leszedése, visszarakása. Külön szervezőmunkát igényel, hogy ki segítsen a családból. De ha sikerül a művelet, olyan jó érzés utána a tiszta függöny illatát szagolni az egész lakásban.

Ritkán végzendő felad a polcok lepakolása tisztítása, és a szekrények kihúzása. Nem tudom ki milyen sűrűn teszi ezt meg, de nincs rondább látvány, mint egy vastagon poros szekrény hátulja.
(1.) egészségtelen és tele van poratkával, bacival.
(2.) Nem engedi lélegezni a bútort és a falakat. Ne lepődj meg, ha esetleg bepenészedik mögötte, ha esetleg olyan helyen laksz, ahol könnyebben vizesedik a fal. A nyári pihenésbe bele kell férnie amúgy is egy nagytakarításnak.

És hogyan lehet feldobni, örömteli vagy legalább elviselhető munkává, hobbivá tenni a takarítást?
Hallgass zenét közben. Olyat, ami felpörget és vidámságot sugall. Gondolj valami örömteli dologra, amit utána megtehetsz és arra hogy milyen jó érzés egy tiszta és rendes otthonba hazamenni ahelyett, hogy a kosz megenne. Tiszta levegő áradhat a tüdődbe. Tárd ki az ablakokat, és engedd be az ÉLETet. Gyújtsd egy gyertyát és imádkozz, elmélkedj, vagy csak ülj előtte egy ideig miután végeztél mindennel.

Végezetül jutalmazd meg magad. A sok portalanításban biztosan a pólusaid is nyelték a port. Fürödj meg, ha van fürdőkádad, készíts egy jó illóolajos fürdőt pár mécsessel. Ha gondolod jutalmazd meg magad hozzá egy pohár borral. Lazíts egyet. Moss hajat, hogy a tisztaság érzése átjárja az egész bensődet. Akár tegyél rá egy pakolást. Ugyanígy tisztítsd meg az arcodat is vattapamaccsal és tisztító vízzel, és tegyél rá krémet, vagy pakolást. Ha nem fürödtél kádban, hanem csak zuhanyoztál, nyugtasd a megfáradt lábaidat egy jó lábfürdőben. Mert megérdemled.

A takarítás témakört ezzel nem zártuk le. Lesz később szó vegyszerekről, praktikákról. Mit mivel, hogyan érdemes megpucolni, letakarítani. Ti is írhattok ötleteket! Itt vagy a Facebookon is.
Holnap jön a heti menü, ahogy már megszokhattátok és módosítom a múlt hetit, hogy ténylegesen mi valósult meg belőle.

Jó relaxálást mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése