2020. április 1., szerda

Karantén konyha 1. rész - Könnyen és gyorsan finomat



Mit főzzünk az otthoni alapanyagokból, amit gyorsan és könnyen el lehet készíteni? Új sorozatomban olyan recepteket fogok leírni és megosztani veletek, amiket kezdő háziasszonyok is el tudnak készíteni a karantén idején. Sokan halmoztatok fel otthon hagymát, krumplit, tojást, tésztákat, rizst és konzerv ételeket. Mit tudtok ezekből összeütni?

Mai menünk krumplistészta zöldséglevessel. A krumplis tészta alapja akár paprikás krumpli is lehetne. Eldönthetitek, hogy mihez van ma inkább kedvetek. Húsmentes napot tartva, hiszen még mindig böjt van én most egy egyszerűen elkészíthető krumplis kockát főztem az itthon fellelhető maradék zöldségből. Utóbbi nálunk gyógyleves néven is fut. Amikor betegek voltunk anyukám sok zöldséggel, leszűrve, tésztával tálalta. Legyengült kis szervezetünknek nem egyszer ágyba hozva és apránként adagolva a szánkba. Nem kell ijedezni. Nem vagyunk még betegek, reméljük nem is leszünk, de talán ez a recept immunerősítés szempontjából is hasznos lehet.

Zöldségleves - hamis húsleves - "gyógyleves"


  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa (gyökér)
  • 1 kis darab zeller
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd foghagyma
  • 1 fél paprika
  • 1 kis paradicsom
  • 1 kis csomag petrezselyem
  • esetleg még: kisebb karalábé, cukorborsó (zöldborsó), kelbimbó.
  • bors
  • vegeta
  • szerecsendió
  • olaj
A zöldségeket előre felkockázom, a répákat felkarikázom. A hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom egészben kerül majd a levesbe.
Kis olajon a sárga és fehérrépát megpirítjuk, kevés vegetát szórunk rá. Lefedve hagyjuk, hogy lepiruljon. Utána felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ebből a zöldség mennyiségből kb. 2-3 liter levest érdemes csinálni, több víz esetén, több zöldségre lenne szükségünk. Miután felöntöttük vízzel, tegyük bele a többi zöldséget (ha cukorborsót is teszünk bele azt csak a főzés utolsó 10 percében!), valamint a sót, borsot, a szerecsendiót ízlés szerint és fedővel félig lefedve puhára pároljuk a leves tartalmát.
Utolsó 5-10 percben vegyünk ki a levesből és külön főzzünk hozzá tésztát. Ez természetesen opcionális. A leves kb. 60 perc alatt készre fől. Szűrjük le és tálaljuk. A főtt zöldséget ehetjük hozzá, benne, vagy opcionálisan készíthetünk belőle zöldségfasírtot, zöldséges lepényt, esetleg krémlevest is. Ebben az esetben viszont én nem főznék levestésztát, hanem annak a folyadékmennyiségét tenném bele a krémlevesbe. Tésztát lehet  külön vízben is főzni ;) 


Krumplis tészta - krumplis kocka (2-3 főre)

  • 2-3 krumpli felkockázva
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • pirospaprika
  • bors
  • fodros nagytészta (én a tészta mennyiségét az IR miatt kiszámoltam 3 adagra, de 250-300 g kb. két egészséges, felnőtt ember adagja)
  • olaj/zsír
Először is fontos tisztázni, hogy anya, nagymama kinek-kinek a családjában, hogyan szokta ezt az ételt elkészíteni. Nálunk Somogyban - jó rég volt, de ott születtem, nagyszüleim, szüleim az életük jelentős részét ott élték le - krumplis kockát szoktak készíteni. Párom családja békési, így gyorsan kiderült, hogy külön emlék és élmény, ízvilág él a szívünkben erről az ételről. Az alapja azonban ugyanaz lesz, sőt egy jó kis paprikás krumplit sem kell másként elkezdeni, mint amit most le fogok írni.

Olajon vagy zsíron az apróra vágott hagymát megdinszteljük (üvegesre/áttetszőre főzzük). Ezt követően pirospaprikát adunk hozzá (én kb. 2 kiskanállal tettem). Én lángról levéve szoktam, hogy ne égjen le a paprika, mert ha lekap, keserű lesz az étel. A felkockázott krumplit beletesszük, összekavarjuk és felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a krumplit. Sózzuk, borsózzuk és puhára főzzük. Közben külön megfőzzük a tésztát. (Aki paprikás krumplit szeretne, ezen a ponton tehet bele kolbászt, virslit, debreceni kolbászt.) Amikor megfőtt a krumpli családi szokásoktól függően folytatjuk. Mi csak bele szoktuk önteni a főtt tésztát és összekavarjuk, majd tálaljuk és savanyúsággal fogyasztjuk. Páromék összetörik a burgonyát és úgy kavarják bele a tésztát.

Fontos még, hogy IR-ben a törtkrumpli semmilyen formája nem javallott, valamint csak ritkán fogyasszunk burgonyát, mert megdobja a vércukorszintünket. A törtkrumpli, püré pedig még gyorsabban felszívódóvá varázsolja ezt az ételt, így különösképpen kerülendő számunkra ez a forma. Ha a család férfi tagja pürésítve szereti, akkor vegyünk ki magunknak külön az összepépesítés előtt annyit, amennyit megehetünk és keverjük össze a számunkra megfelelő típusú és mennyiségű tésztával.

Remélem ti is úgy fogjátok találni, hogy ezek olyan ételek, amelyeket otthon könnyedén el tudtok készíteni és nem kell rendelni, sűrűn boltba menni. Ha egy hétre előre terveztek, akkor a nagybevásárlás alkalmával, halmozás nélkül raktározhatjátok ezeket a zöldségeket és saját magatok, finomakat főzhettek.

Legyen a bevásárló listán:

  • krumpli/és vagy/ édesburgonya
  • hagyma
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • sárga répa, fehérrépa
  • zeller/karalábé
  • cukorborsó/zöldborsó (lehet mélyhűtött is, konzerv IR-ben nem jó!)
  • főzőtejszín (több dobozzal)
  • különböző tészták
  • rizs
  • liszt (egyelőre csak fehér lisztet lehet kapni, de az már van újra a boltokban)
  • pesto
  • sült csirke, sertés fűszersó
  • só, bors, szerecsendió, bazsalikom, köménymag, babérlevél, tárkony
  • tojás

De gyanítom ezek jelentős része a karantén idején mindenkinek van a készleteiben és nem is kell érte olyan messzire menni ;)
Következő alkalommal répás bolognai spagettit főzünk és csurgatott tojáslevest. Ezekhez szükségünk lesz darált húsra (500 g/vagy 400 vagy 800 nekem 400 g-os kiszerelésben sikerült vásárolnom), 2-3 nagy sárgarépára, fűszerekre, valamint tojásra a leves elkészítéséhez. Esetleg még köménymagra. Tartsatok velem legközelebb is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése