2015. november 11., szerda

Husom husom, mondd meg nékem...

Jártatok már úgy, hogy csirkére gondoltatok, de pulykát mondtatok? Ma velem pont ez történt. Pulykát szerettem volna venni, de a csirkemell méretei jártak a fejemben. Gondoltam egy mell elég lesz a mai vacsorámhoz és holnapra is. Alkotok belőle valami finomat. Kolléganőm volt olyan kedves, hogy hozott nekem husit a piacról, mert én nem tudtam most vele tartani. Figyelmes és nem hagy éhen halni :) Amikor azonban megláttam a pulykamell méreteit, esett le a tantusz, hogy mit is mondtam.
Fél órával ez előtt a beszélgetésünk: 
- Biztos? Egy egész mellett?
- Persze. Az bőven elég lesz. Szeretném kipróbálni azt a receptet, amit (a másik kolléganőnk) tegnap hozott magával ebédre, aztán meg gondoltam főzök még pörköltet is.
Nem kérdezett többet. Én tudom mit csinálok, minek vitatkozzon.
 Aztán persze sokkot kaptam. 1300g pulykamell. Ez a mennyiség két hétig lenne elég nekem. Kétségbe nem estem, csak a fél családot körbekérdeztem mit kezdjek vele. Mivel mélyhűtőm nincsen ezért az az opció nem játszott, hogy örömömben megfőzöm az egészet pörköltnek és legközelebb, ha nincs időm főzni előkapom és megmelegítem. Tehát 530 g ment a szülői fagyasztóba, így a mai "mozgás" is megvolt és legalább apukámmal tudtam picit beszélgetni, aminek nagyon örültem. Eszmét cseréltünk a táplálkozásunkról. 2-es típusú cukorbeteg, köhöm köhöm... tehát volt kitől örököljem ezt az IR dolgot, de sebaj, mert tudtam neki jobbnál jobb ötleteket adni, amiket remélem most már meg is fogad. Utána minimális kanyart téve ellátogattam a közelemben nem rég nyílt nagy választékkal rendelkező bioboltba és végre vettem Tökmagolajat és még néhány apróságot.
Kicsit megcsúszva kezdetét vette a nagy giga főzés.
  • Kerámia edényben sült hús omlettel leöntve
  • Póréhagymás fokhagymás tejfölös uborkasaláta
  • Pulykapörkölt
  • Nyeles edényben lesütött pulykamell szelet pulykahúsfűszerrel és fokhagymával
  • Köretnek pedig barna rizs.
Csak győzzem eldönteni mikor mit eszem. :)
Vacsorára a könnyed omlettes hús és a tejfölös saláta, amiből maradt még holnapra is, mivel vacsoravendég nélkül maradtam. Holnapra pedig ebédre a sült húst rizzsel és a maradék salival tervezem, aminek valószínű a kollégáim és a hallgatók nem fognak örülni, de olyan finom és egészséges, hogy nehezen állnék ellen a kísértésnek. A pörkölt pedig tökéletes ebéd lesz péntekre.

Gondolom kellőképpen felcsigáztam mindenki ízlelőbimbóját. Jöjjön az említett ételek receptje, elkészítési módja. (2 főre/ 2 étkezésre)

Kerámia edényben sült hús omlettel leöntve

  • 2 szelet pulykamell
  • 4 tojás
  • fél doboz tejföl
  • kis darab sajt
  • bazsalikom
  • pulykahúsfűszer
  • zsiradék (Omega 3-6 hidegen sajtolt olaj)
A kerámia edény aljába Omega 3-6 olajat löttyintettem. A két jó nagy szelet husit rátettem, majd meghintettem pulykahúsfűszerrel. Egy edényben felvertem a 4 db tojást, hozzáadtam a tejföl felét, bazsalikomot, sót tettem hozzá és reszelt sajtot, majd jól felvertem az egészet és ráöntöttem a husira. Sütőben addig sütöttem, amíg aranybarna nem lett a teteje.
Sajnos nekem régi típusú sütőm van, amin se hőfok szabályozó nincs, se egyéb funkciógomb, de szerintem 180°-on és alul-fölül sütéssel kb. 20-30 perc alatt készre sül.

(A fotó nem lett túl jó és elkezdtem már felszelni, amikor kapcsoltam, hogy azért le kéne fényképezni az alkotást.)

Póréhagymás fokhagymás tejfölös uborkasaláta

  • egy fél kígyóuborka
  • egy kisebb darab póréhagyma
  • fél doboz tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma

A kígyóuborkát reszelőn vékony szeletekre szeltem, majd sóztam és pihentettem. Egy negyed óra elteltével jó alaposan kinyomkodtam a levét és hozzáadtam az addigra karikákra szelt póréhagymát, apróra szelt (nyomni is lehet) fokhagymát és alaposan összekevertem.

Pulykapörkölt

  • kb. 30-40 dkg pulykahús
  • közepes fej hagyma
  • pirospaprika
  • bors
  • köménymag
  • zsiradék (sertés zsír)

A pulykahúst megtisztítottam és kockákra szeltem. A hagymát felaprítottam és kevés sertészsíron üvegesre sütöttem. Hozzáadtam az húst, megsóztam, majd fedő alatt kb. negyed órát főztem. Hozzáadtam a sót, őrölt fekete borsot, kevés köményt. A pirospaprikát óvatosan, hogy le ne kapjon és savanykás ne legyen, sűrű kevergetés mellett felöntöttem egy kis vízzel.

Nyeles edényben lesütött pulykamell szelet pulykahúsfűszerrel és fokhagymával

  • 2 szelet pulykamell
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pulykafűszersó
  • zsiradék (olívaolaj)
A húsokat bepácoltam és kb. 20 percet állni hagytam, amíg a többi ételt előkészítettem. A zsiradékot felhevítettem, majd beletettem a husi szeleteket. Addig sütöttem, amíg szép színű nem lett és tökéletesen át nem sült.



Ezek után kérdezem én kedves blogolvasók, biztosan annyira borzalmas ez az IR diéta és a vele járó életmódváltás? Egészséges és finom ételeket eszünk, figyelünk magunkra és a szervezetünk minden jelzésére. A főzés mellett ma mozgásra sajnos nem jutott időm, de mivel ez az ételmennyiség 2-3 napra elegendő a következő napokban nem lesz kifogás és jöhetnek a 40 perc erősítő edzések, hétvégén pedig ha minden jól alakul akkor egy kis futás. Drukkoljatok!!! Kell még egy kis lendület, hogy felvegyem a nyúlcipőt.

Végezetül had osszam meg az "egyszeri" IR-es dobozait. Szerintem szép látvány még akkor is, ha a fotók mobilos silány minőségben készültek :)



Bon Appétit!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése