Recept/hozzávalók:
- 15 dkg kovász
- 60 dkg liszt (nekem:BL55-500 g, TK BL220-100g)
- 12 g só (kb. 10 ml)
- 1 szem főtt krumpli (100 g) (én 2-vel csináltam kb. 200g volt és ragadós lett!)
- 1 ek olíva olaj (50ml)
- 1,5 dl tej (szobahőmérsékletű)
- 1,5 dl víz
Sütés előtti nap:
- Reggel: kovász megetetése 50g kovász 50 g liszt (nekem feles tk fele BL55), 50 ml víz
- Este: kovász megetetése (50g kovász 100 g liszt (nekem feles tk és fehér) és 80 ml víz
Sütés napján:
- Reggel 7.20 autolizálás (Autolizálni csak akkor kell, ha csak fehér lisztből dolgozunk. Ha vegyesen használunk tk/rozs stb lisztet fehérrel akkor nem kell!)
- 8-tól összekevertem mindent és összedagasztottam. Kézzel kb. 1 órát. Nyújtani-visszahúzni-hajtani, majd csapkodjuk. Ahogy Szabi a pék mutatja a youtube videóján a dagasztást. Link ITT. Alaposan kidagasztom, hasonló állaga lesz a tésztának, mint a kenyérnek, de valamivel lágyabb a krumpli miatt. Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát, letakarva, meleg helyen pihentetem egy órán át. (Dagasztás után 1 óra pihi (9-10ig ). (Bulk:1óra)
- 10.00-10.05 sziromhajtás………………..(Bulk: 35p) Videó ITT (Kálci Horváth-Boros youtube csatornáján)
- 10.35- 10.40 laminálás…………………(Bulk 35) Videó ITT
- 11.10-11.15, 11.45-11.50, 12.20-12.25- 3x hajtogatva (coil) 30 percenként. …..(Bulk 1 óra 45) Videó ITT és ITT
- Ezután gombócokat formáztam és még így kelt letakarva 1 órát majd irány a forró olajba.
- 12.55-13.05 –(1 óra pihenő utána) Sütés: 14.05-kor
Összes bulk:
4 óra 45 percet kelt szobahőn.
(60 p,35p,35p,95p,60p=285p ( 4 óra 45 p))
(60 p,35p,35p,95p,60p=285p ( 4 óra 45 p))
Nekem nagyon
ragacsos volt a tésztám, tanulság, hogy kevesebb krumplit fogok bele tenni,
valamint kevesebb folyadékot. A receptet már ennek tükrében írtam le nektek, ezért ti már ne változtassatok az arányokon. Maximum, ha a lisztetek frissen őrölt (mint most kb. mindenkinek a karantén idején), ebben az esetben még lehet csökkenteni a folyadék mennyiségét és figyelni a tésztát, hogy mennyit vesz fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése