Kenyérlángos recept
A receptet köszönöm Az áfonya mámora blog szerzőjének. Nagyon finom! Érdemes nála elmazsolázni a receptek között.
- 100 g kókuszreszelék
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 darabka vanília
- 1,2 liter víz
Egy
fazékba összeöntjük az alapanyagokat, majd pár percig forraljuk. Ezt
követően leturmixoljuk a kotyvalékot, majd újabb rotyogtatás után újra
turmixoljuk. Ha újra felforrt, félre kell tenni picit fedő alatt, hogy
ismét lehűljön. Ezt követően újra leturmixolni, majd a kókuszreszeléket
alaposan kinyomkodva leszűrni.
Utána hűtőszekrényben tárolva 2-3 napig fogyasztható.Tejfölös-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (25 dkg teljes kiőrlésű búza lisz, 20 dkg fehér búza liszt, 15 dkg rozs liszt)
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál olivaolaj (nekem túl zsíros lett, ezért ez lehet elhagyható, állagtól függ)
- 30 dkg sajt lereszelve
- 2,5 dkg élesztő
- 250 g tejföl
- 2 tk só
Kenéshez:
- 1 tojás
- 15 dkg sajt
Elkészítés:
1. A liszteket, a reszelt sajtot az olvasztott vajat, olajat, sót, tejfölt egy keverőtálba teszem.
2. Az élesztőt rámorzsolom.
3. Az egészet jól összekeverem és összegyúrom, pár percig kézzel dagasztom.
4. Fél óra órát pihentetem.
5. Ezt követően átgyúrom az egészet és kinyújtom a tésztát 1 cm-esre. Attól függ milyen vastag pogikat szeretnék.
6. Kiszaggatom, sütőpapíros tepsire rakom.
7. A tetejét megkenem tojással és sajtot szórok rá.
8. Kb. 10 percig sütöm (alul-felül) 200°-on. Lehet kevesebb is elég, folyamatosan figyeljük.
(Én 3 tepsit ettem be egyszerre, ezért tovább tartott és folyamatosan cserélgetni kellett, ez rossz technika.)
Bonbon házilag
a blog alábbi bejegyzésében érhető el: http://haziasszonyleszek.blogspot.hu/2015/10/bonbon-es-bonbonos-doboz-keszitese.htmlMandulás répatorta
Hozzávalók:- 4 tojás
- 3 csapott evőkanál DiaWellness 1:4
- 2 evőkanál szőlőmagolaj
- 28 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 30 dkg szeletelt mandula (le is lehet darálni)
- fél csomag sütőpor
- 1 kk őrölt fahéj
- 40 dkg sárgarépa
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 késhegynyi só
- 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez, de én szilikon formát használtam, ahhoz nem kell)
- 1 evőkanál liszt (szintén a formához, ha kell)
- 10 dkg krémsajt (natúr)
- 1 evőkanál DW 1:4
- 5 dkg vaj
A répát meghámozzuk és lereszeljük. A tortaformát, ha kell előkészítjük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Az olajat a 3 csapott evőkanál DiaWellnessel összekeverjük és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a fűszereket (lehet mézeskalács fűszerkeverék is) és a sütőport, majd az előzőekhez adjuk. Az apróra vágott mandulát, a répát és a mazsolát is belekeverjük a masszába, majd sütőformába töltjük. Légkeveréses álláson a formától függően 40-50 percig sütjük. Én az első 5-10 percben sütöttem 160 fokon, majd lejjebb állítottam a hőfokot. A formáim kicsik voltak ezért 40 perc alatt készre sültek a tortácskák. Sütés közben elkészítjük a sajtmártást. A hozzávalókat habosra keverjük, majd ha kihűlt a sütemény, rákenjük a mázat. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. (Én idő híján máz nélkül készítettem.)
Görögös pulykacsíkok salátával
(2-3 fő/étkezéshez elegendő adag)
Elkészítési idő 45-60 perc
- 45 dkg pulykamell
- görög fűszerkeverék
- 3 db paradicsom
- 1 kápia paprika
- 1 tv paprika
- fél kígyóuborka
- pár levél jégsaláta
- 1 répa
- joghurt vagy tejföl
- só, fűszerek, bazsalikom
- olívaolaj a sütéshez
A pulykamellet csíkozzuk fel
apróra, majd fűszerezzük be a görög fűszerkeverékkel. Hagyjuk állni
picit, addig tegyük fel a rizst főni és készítsük elő a salátát.
A
paradicsomot, paprikát, uborkát, salátát, répát mossuk meg majd
szeleteljük fel. Egy edényben keverjük össze a joghurttal és fűszerezzük
ízlés szerint.
A pulykamellcsíkokat süssük meg kevés olívaolajon.
Piskóta recept IR barát módra:
- 12,5 g DiaWellness 1:4-hez
- 6 db tojás
- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1,5 dkg búza finom liszt
- 1,5 dkg rétes liszt*
- 1 csapott teáskanál sütőpor.
*Ha a diétádba nem fér bele, hogy feles arányokat használj, akkor 4,5 dkg tk liszt, és 1,5 dkg fehér liszt.
Gyors és finom volt. Nem kell megijedni, mennyiségre ugyanolyan lesz, mint a sima fehér lisztes cukros változat.
Elkészítés:
A
tojássárgáját a DiaWellnessel elkevertem, míg a fehérjéből habot
vertem, de nem kell kőkeményre. A liszteket kimértem, összekevertem a
sütőporral. A sárgáját egyesével a fehérje habhoz adagoltam és szépen
lassan belekevertem, ugyanígy a lisztet is kanalanként hozzá adtam és
elkevertem. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, majd
160°-on 20-30 perc alatt készre sütöttem. Érdemes tűpróbával
ellenőrizni.
Kölesfelfújt
Kölesfelfújt meggyel |
- 30 dkg köles
- 4 db tojás
- 8 ek eritrit
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
- 10 dkg kókuszkrém
- 50 dkg meggy (vagy más gyümölcs)
- 1 ek sertészsír (a tepsi kikenéséhez)
1. A kölest átmossuk, majd háromszoros vízben megfőzzük, míg az összes vizet magába szívja.
2. A tojások sárgáját az eritrittel és a fahéjjal kikeverjük, majd a köleshez adjuk a kókuszkrémmel és a meggyel együtt.
3. A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, és ezt is a köleses masszához kavarjuk.
4. Kizsírozott tepsiben 50 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Először letakarva sütjük, majd a végén alufólia nélkül, hogy a teteje is megpiruljon.
Sütési paraméterek:
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: (eredeti recept alapján!:) 30x22 cm (nagyobba jobb tenni, nekünk kicsi volt a tepsi, akkor lehet picit laposabb, de így elég nehezen sül meg!)
Elkészítési idő: 60-120 perc
Teljes kiőrlésű magos kiflik
Teljes kiőrlésű kiflik |
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozslisz
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál tökmag
- 2 evőkanál napraforgómag
- (bármilyen olajos mag, 4 evőkanál mennyiségben, én most vegyes magkeveréket használtam!)
- 3-4 dl víz (ha fehér lisztet is használsz vagy 3/4-e fehér, akkor valószínű több vizet vesz fel!)
- 2 evőkanál olivaolaj
1. A magokat és liszteket kimérjük és egy tálba tesszük.
2. Sózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk a lisztkeverékbe, beleöntjük a 2 evőkanál olajat.
3. A vizet folyamatos "gyúrás" közben adagoljuk, hogy ténylegesen mennyit vesz fel a tészta. Ne legyen túl ragacsos, de túl kemény se. Váljon el szépen az edény falától.
4. Egy órát dagasztjuk. Száraz, huzatmenetes, lehetőleg meleg helyen, konyharuhával lefedve.
5. Egy óra kelesztés után picit átdolgozzuk a tésztát, 12 egyenlő részre elosztjuk és kifli formákat formázunk belőle.
6. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd még egy negyed órát lefedve pihentetjük. Utána meg lehet kenni tojássárgával, ha fényesebb tetejűt szeretnél, de nem muszáj.
7. Ezt követően előmelegített sütőben 20-25 perc alatt, hideg sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Sütési paraméterek:
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
2 nagy tepsi (ne helyezd túl közel egymáshoz a kifliket, mert még dagadnak sütés közben is!)
Túrós meggyes muffin
12 db lett/ 1 db -10g ch
- 250 g túró
- 50 g fehér búzaliszt
- 50 g zabliszt
- 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 evőkanál DiaWellness 1:4-hez vagy 4 evőkanál eritrit
- 40 g vaj
- 2 tojás
- 55g aszalt meggy (lehet más is, de én erre a mennyiségre számoltam ki a szénhidrát értékét a muffinoknak)
- 2 kiskanál sütőpor (lehet kevesebb is)
- biocitrom reszelt héja (nekem nem volt itthon most)
Liszteket
kimértem, a vajat megolvasztottam és hozzáadtam a lisztkeverékhez.
Sütőport, túrót, édesítőt elkevertem a liszttel, majd hozzáadtam az
asztalt gyümölcsöt és a tojás sárgáját. A tojás fehérjét habbá vertem,
majd finoman hozzákevertem a többi alapanyaghoz. Ha ez kész, akkor a 12
formát egyesével megtöltöttem úgy, hogy mindegyikbe ugyanannyi massza
jusson.
180°-os sütőben, alul-felül sütési funkcióval kb. 15-20 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy jó-e.
Gyors és finom desszert, tízórai, uzsonna, vagy esetleg utóvacsora:)
Szalonnával töltött kifli
- 10 dkg búza finomliszt
- 10 dkg rozs liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 20 g sikér
- 1 dl olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
- 20 g élesztő
- só
- 15-20 dkg kolozsvári szalonna
- 15-20 dkg sajt
- 1 db tojás a kenéshez
Liszteket,
sikért kimérjük, összekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos
vizet kimérjük, majd ráöntjük a lisztes keverékre. Sózzuk, olívaolajat
hozzáadjuk a masszához. Addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Egy órát
lefedve, huzat mentes, lehetőleg meleg helyen pihentetjük a tésztát.
Ezalatt felszeljük a szalonnát, lereszeljük a sajtot, felverjük a tojást
a kenéshez. Ha lejárt az egy óra, nyújtólapon 10 részre osztjuk a
tésztánkat, így minden kifliben 20 g szénhidrát lesz, ezáltal tízóraira
és uzsonnára is bűntelenül fogyaszthatjuk. Kb. fél centisre nyújtjuk a
tésztát és háromszöget formálunk belőle. A hosszabb oldalát megtöltjük
szalonnával, majd felcsavarjuk és kifliket formázunk belőle. Kb. 2 nagy
tepsire lehet úgy elosztani, hogy ne ragadjanak össze, mert még sütés
közben is dagadni fognak. Ha minden kész, akkor megkenjük a tetejüket
tojással és sajtot teszünk rá.
Előmelegített
sütőben 180°-on, alul-felül sütési funkcióval kb. 20 percig sütjük. (Ha
a sütő nincs előmelegítve, 5-10perccel tovább kell sütni!) Amikor a
sajt szépen megsül a tetején, kb. akkor van készen.
Kenyér recept (nekem 1366 g-os lett)
- 25 dkg búza finomliszt
- 25 dkg rozs liszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 40 g sikér
- 4 evőkanál vegyes magkeverék
- 2 dl olívaolaj
- kb. 5 dl langyos víz
- 45 g élesztő
- só
Liszteket,
sikért kimérjük,
összekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vizet kimérjük, majd
ráöntjük a lisztes keverékre. Sózzuk, olívaolajat, magkeveréket
hozzáadjuk a
masszához. Addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Egy órát lefedve,
huzat mentes, lehetőleg meleg helyen pihentetjük a tésztát. Én egy nagy
magasabb peremű tepsiben sütöttem, és picit lelapogattam kb.
egyenletesre szétterítettem, hogy könnyebb legyen vágni, ch-t számolni
később.
180°-on, alul-felül sütési funkcióval kb. 30 percig sütjük.
Az egész összesen 500 g ch-t tartalmaz. Reggelire, ha 30 g ch-nak megfelelő kenyeret szeretnél enni, akkor 82g-ot ehetsz belőle, vacsorára, ha 45g ch-nak megfelelő kenyeret ennél, akkor pedig kb. 120-125g-ot ehetsz belőle :)
Lángos recept
Sajnos a fotó nem a legtökéletesebb és mire kapcsoltam, hogy azért képet se ártana mellékelnem, már megdézsmáltam :) Nehéz volt neki egy pillanatig is ellenállni :)Hozzávalók:
- 220 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 66 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 66 g búzaliszt
- 2 tojás
- 150g laktózmentes joghurt
- pici langyos víz
- 1 csomag élesztő
- só
- sütéshez: kókuszzsír
Feltét ízlés szerint.
CH:
Az elkészült mennyiséget 10 részre osztottam, így darabonként 24 g ch került 1-1 db-ba. Ebédre nyugodtan meg lehet enni kettőt. De ha nem bírsz a szemeddel és az ízlelőbimbóiddal, akkor kis idő után uzsonnára is nagyon finom folytatásnak. Megéri a várakozást a bűntelen csábítás.
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérem, összekeverem. Közben az élesztőt kevés langyos vízbe teszem (éppen ellepje). Ha az élesztő "szétesett", akkor beleöntöm a lisztkeverékbe, teszek bele 2 tojást, sót, és a joghurtot. A joghurtot úgy adagoljuk, hogy közben a tésztát összegyúrjuk. Amennyit felvesz csak annyit tegyünk hozzá. Ha a víz több volt, akkor valószínű joghurtból nem fog annyit felvenni a tészta. Ezért is bánjunk inkább a vízzel csínján. Joghurt helyett lehet tehet használni és a vizet ezáltal elhagyni, de akkor más lesz az íze. A langyos vízben futtatott élesztőtől ne várjuk azt a reakciót, mint a cukros langyos víz és az élesztő találkozásától.
Ha az egész mixtúra összeállt - inkább enyhén nyúlós, de mégis jól formálható anyagot kapjunk, semmiféle képen ne keményet és ne folyósat - akkor 1 órát lefedve meleg helyen pihentessük.
Pihentetés után 10 egyelőre részre osztom és felhevített kókuszzsírban kisütöttem. Óvatosan nyújtsuk a tésztát, hogy ne szakadjon nagyon.
Tálalni sajttal, tejföllel, fokhagymával, sóval ízlés szerint lehet. CH-t csak a tésztára kell számolni :)
Házi teljes kiőrlésű kenyér
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg BL55 finomliszt
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 3 csapott teáskanál só
- 2 dkg vaj
- 4 dl víz
Minden
alapanyagot gyúrj össze, de csak annyi vizet adagolj hozzá, amit
biztosan felvesz. Ha picit ragadós itt nem gond. Lehet belőle kenyeret
formálni vagy bagettet, én kenyeret sütöttem.
200°-on
alul-felül sütéssel hideg sütőben 50-55 percet, előmelegítettben 40-45
percet sütöttem. Ha zsemle vagy bagett, akkor 30 perc hideg sütőben,
előmelegítettben kb. 20-25 perc a sütési idő.
Erre a mennyiségre számolva:
Reggeli 30 g ch: 42,45 g
Vacsora 45 g ch: 63,68 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése