Egy hetes a blog. És túl vagyunk az első heti menü kipróbálásán. Még nekem is új, hogy írom előre, amit eszem és folyamatosan korrigálom annak megfelelően, amit a piacon lehet kapni, vagy amit éppen megkívánok, vagy amire ránézni sem bírok. Minden vasárnap visszamenőleg bele fogom írni az előző heti tervezethez, hogy abból mi valósult meg és mi nem. Ezzel könnyítem a magam dolgát is, ha majd eljutok az orvoshoz, akkor ne kelljen azon gondolkoznom, hogy miket ettem kb. milyen időközönként az elmúlt hónapokban. De hogy ne ilyen vészes dolgokról szóljon ez a bejegyzés megosztom veletek az e heti tapasztalatokat.
Sajnos a hét elején elkezdett fájni a torkom. Kivételesen gondoltam nem várom meg amíg nagyobb baj lesz, elmentem háziorvoshoz. Legnagyobb elkeseredésemre nem igazán hatotta meg a torokfájásom és akkor már érezhetően kezdődő náthám. Megfázás. Ennyi. A közérzetem és az egészségi állapotom rohamosan romlott. Állandó hőemelkedéssel, folyamatos orrfújással mentem dolgozni és csináltam, amit csinálni kellett. Bent a munkahelyemen kemény hetünk volt. Oktatási intézmény lévén pont a pótfelvételi időszak és a beiratkozást megelőző előkészületek zajlottak, így toppon kellett volna lennem. Ez persze nem egészen ment úgy, ahogy elvártam volna magamtól. Itt jött egy igen érdekes megállapítás. Akinek már van gyereke tudja, hogy a gyakorlatban, anyaként még borzalmasabb, ha mégis ledönt valami nyavalya. Ugyan nekem még nincs csemetém, mégis azon morfondíroztam, ha most lenne otthon egy pici, akiről gondoskodnom kell, vajon hogyan oldanám meg? Magamat is alig bírom elviselni, nem hogy egy gyereket, aki jogosan arra vár, hogy megetessem, megitassam, és a kedvére tegyek. Ez az elképzelésem hétvégén be is igazolódott. Nővérem lassan 3 éves porontya épp szüleimnél éjszakázott. Másnap közös ebéd - náthától ki se láttam és fájt a fejem, mint a veszedelem egész nap - tragikus olasz drámába csapott át ez a rövid közösen eltöltött idő. Tehát gyakorló anyukák, kérdem én, hogy oldjátok meg, amikor betegek vagytok, hogy a gyereketeknek ne legyen ebből hátránya és mégis egy vidám poronty vegyen körül titeket, amikor magatokat is alig bírjátok elviselni?
Végül tegnap a náthám ellenére elmentem anyukámmal a betervezett Mindenmentes főzőtanfolyamra. Persze betegen volt bennem egy kis ellenérzés. Biztos mindenkit zavar, hogy én fújom az orrom és néha halkan megfulladva köhögök - utána mindig kezet mostam, biztos, ami biztos - ezért az alapérzés nem volt valami pozitív a végére, de hangsúlyozom belőlem fakadóan. A tanfolyam maga tanulságos volt. Laktóz-, glutén-, és cukormentes tanfolyam lévén azt gondoltam több olyan résztvevő lesz, aki azért jön, mert aktív betegsége van valamelyik - vagy esetleg több - területen. Ehhez képest nyolcból kettőnknek volt bármilyen egészségügyi problémája. Már ez érdekes volt. Pár éve voltam egy francia főzőtanfolyamon, ahol kettesével alkottunk párokat és kettesével dolgoztunk főzőállomásokon. Itt két főzőlap/sütő volt és ezért két csoportra kellett osztani magunkat. Négyen egy kis konyharészen kb. olyan érzés, mint anyukáméknál, amikor ketten is alig férünk el sütés főzés közben. Ettől eltekintve jó kis recepteket készítettünk és praktikus tanácsokat, ötleteket leshettünk el tanárunktól Gelencsér Adrienntől. Pl. soha ne menjen közvetlenül a sóra vagy a cukorra az élesztő, vagy kb. hány fok különbséget jelent az alul/felül sütés és a légkeveréses üzemmód egymástól, illetve hogyan nyújtsuk ki a tésztánkat, hogy tuti négyzet alakú legyen. Milyen alapanyagot használjunk, ha tejfehérje allergiánk van (pl. totu-t), hogyan készítsünk házilag mandula vagy kókusztejet és mi a trükkje a jó piskótatésztának. Minden receptnél a lisztek annak megfelelően elosztva, hogy lassan felszívódó szénhidrátot kapjunk, ami gluténmentes és rostban gazdag, de nem túlzottan gazdag. Örülök, hogy elmentünk és megnéztük ezt a tanfolyamot. Sokat tanultam belőle és a recepteket a későbbiekben be fogom építeni a diétámba.
Most pedig jöjjön a 2. heti menü, ahogy a címben is beharangoztam.
2015. augusztus 31., hétfő
Reggeli: rozskenyér, sajt, zöldség* zabpehely+tej
Tízórai: alma
Ebéd: sült hús, hagymás krumplisaláta
Uzsonna: zabkeksz
Vacsora: kőrözött, rozskenyér* cukkinis tészta megkóstolása, de csak kis adag
Vásárlás: gyümölcs (sárgadinnye, szőlő, alma), kenyér, zöldség (paprika, paradicsom), cukkini, citrom
2015. szeptember 1., kedd
Reggeli: zabpehely, tej
Tízórai: gyümölcssaláta (sárgadinnye)
Ebéd: cukkinis tészta (Recept lentebb)
Uzsonna: zabkeksz
Vacsora: tojásrántotta* kenyér, sajtkrém, sajt, sült hús, paprika
2015. szeptember 2., szerda
Reggeli: zabpehely, tej* kenyér, sajtkrém
Tízórai: szőlő* alma
Ebéd: vöröslencsefőzelék, olivás kifli
Uzsonna: zabkeksz
Vacsora: rozskenyér, kence (dm-ben kapható zöldfűszeres vagy tonhalkrém)* saláta, sült hús
Vásárlás: gyümölcs, zöldség salátának, felvágott
2015. szeptember 3., csütörtök
Reggeli: rozskenyér, maradék kence*rozskenyér, felvágott
Tízórai: gyümölcs, alma
Ebéd: sült csirkemell, salátával
Uzsonna: keksz
Vacsora: rozskenyér, felvágott* lecsó
2015. szeptember 4., péntek
Reggeli: rozskenyér, felvágott (pick szalámi, sajt, paprika, vajkrém)
Tízórai: gyümölcs, körte
Ebéd: lecsó, tarhonya
Uzsonna: keksz* kimaradt sajnos
Vacsora:2 szelet kenyér (rusztikus hagymás príma pék), sajt, 2 cső kukorica
Vásárlás: rozskenyér, zöldség, gyümölcs (amennyi 2 napra szükséges)
2015. szeptember 5., szombat
Reggeli: rozskenyér, sajt (laktózmentes mackó), zöldség
Tízórai: gyümölcs* kimaradt
Ebéd: zöldségleves, brassói, + rizskoch
Uzsonna: keksz* kimaradt
Vacsora: rántotta vagy saláta* sonka, paprika, rozskenyér
2015. szeptember 6., vasárnap
Reggeli: rozskenyér, sajt, zöldség* rizskoch szilvalekvárral
Tízórai: keksz* kimaradt
Ebéd: paradicsomos húsgombóc bazsalikomos krumplipürével (recept: Nőklapja 2015. augusztus 16-ai lapszámának 35. oldalán)* cukorborsófőzelék, tojással
Uzsonna: gyümölcs* empanada
Vacsora: friss kenyér, padlizsánkrém* LowCarb pizza
2015. szeptember 7., hétfő
Módosítva a 2015.09.06-os bejegyzésnél találod.
Cukkinis tészta recept, ahogy ígértem.
Alapanyagok mennyiségtől és ízléstől függően.
Lereszeljük a cukkinit, felaprítjuk a vöröshagymát. Vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a lereszelt cukkinit. Apránként felöntjük vízzel, ha szükséges és puhára főzzük. Aki szereti a kaprot, a végén tehet rá azt is. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
Teljes kiőrlésű tésztát főzünk hozzá és tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá.
*A recept egy inzulinrezisztenciával foglalkozó Facebook zárt csoportból származik, még én sem próbáltam korábban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése