2015. augusztus 23., vasárnap

Heti menü - 1. hét

A menü megtervezése mindig hajtépő mutatvány. Legalábbis, amikor anyum kérdezi, hogy mi legyen holnap az ebéd, már tépem is a szőke tincseimet.
Mivel mindent 100% maximalizmussal csinálok - igen, nagyon rossz szokás - ezért belevágtam tudományos oldalról megközelítve a heti menü megtervezésének. Hirtelen jött, hirtelen ment alapon kis híján feladtam, de jó anyám megsegítvén a segítségemre rohant, hogy septiben összeállítsuk az első heti menüt.

Hogy miért vesztem el? Nos, igen egyszerű. Soha ne állj neki úgy összeállítani a heti menüdet, hogy fogsz 1-2-3-4-sok szakácskönyvet, bújod a recepteket és eldöntöd, most megváltom a világot és én leszek a sztár séf a ... Rossz hozzáállás. Kezemben tartottam egy zseniális szakácskönyvet, tanácsokkal, ütemezéssel, heti menüvel. Szóval szuper minden szempontból...csak éppen dugig olyan receptekkel, amiket még soha nem próbáltam, amikhez különleges alapanyagok sem ártanak, és leginkább amik között olyan is akadt, amit az életben nem ennék meg, ha elém rakják. Szóval minimum első lépés az újratervezés volt, hogy ezeket az étkeket helyettesíteni tudjam valami általam kedvelt és fogyasztott finomsággal. Kisa Judit és Somogyvári Gyöngyi szakácskönyve mégis megér egy említést. (Na jó, lehet később még többet is.) Napról napra a teljes értékű konyhában című szakácskönyvük pont az olyan speciális étrendű embereknek lett többek között kitalálva, mint én is vagyok. Némi inzulinprobléma, egy kis laktózérzékenység, és máris jön a fejtörés, akkor most mit is egyek, ami tápláló, de mégis egészséges és helyreállítja, amit helyre kell. Nagyon tetszik a felépítése ennek a könyvnek. Leírja a heti menüt teljességében, majd külön lebontja napokra, munkamenetre és nyersanyagszükségletre. Ezzel könnyíti a vásárlást, és a napi teendők ütemezését. Zseniális!!! Jó kiindulópont. Elsőre gondoltam picit ezeket alakítom át, aztán uccu neki munka hét, menni fog ez... 
Gyorsan rájöttem, hogy "álmodj királylány" esetét játszom és lehetetlent kívánok. Első hét a szabi után, egy igen hosszú és fárasztó, kihívásokkal teli munkahét, pont csak a táplálkozásommal kéne megspékelni, egyből teljes lenne az összeomlás.

Tehát 1. számú tanulság. Ne akarj egyik napról a másikra új életet kezdeni. Szép álom, de kivitelezhetetlen. Folyamatossággal többre mész és tovább élsz, vagy legalábbis tovább érsz.
Tehát az elv jó, a felépítés nagyon jó, de szükséges rossz, hogy első körben a saját képességeimhez és lehetőségeimhez mérjem a feladatokat és azok teljesíthetőségét. Ennek fényében és tükrében keletkezett a továbbiakban majd közlésre kerülő menü. Cél az, hogy tartalmában is hasonló, egészséges étkeket készítsek majd, mint Kisa Juditék. Persze úgy, hogy a párom se készüljön ki.

A bloggban sok szó lesz majd kísérletezésekről, receptekről, baba barát háztartásról, ételekről, mert hogy kicsiktől a nagyokig kell főznie egy anyának. Egyelőre azonban van még idő a szárnypróbálgatásokra és a saját receptes könyv megalkotására.

A hétvégén pedig ellátogatok majd egy mindenmentes főzőtanfolyamra is a Mandulaligetbe, ahol
kenyértől a desszertig fogunk finomságokat készíteni. Természetesen beszámolóval és a receptek heti menübe való beépítésével ti is megismerkedhettek majd ezekkel az ételekkel.

Következzen végezetül a jövő heti menüm:
* A csillaggal jelölt részek a hét leteltével bekövetkezett változásokat jelzik. Nem volt alapanyag, mást ettem, mást kívántam stb.

 Augusztus 24., hétfő
Reggeli: rozskenyér, medvesajttal, paradicsommal
Tízórai: zabkeksz
Ebéd:paradicsomospaprika
Uzsonna: idénygyümölcs (ami a piacon megszólít majd) alma
Vacsora: vajas kenyér, paradicsommal* pici lecsó kóstoló

Vásárlás: gyümölcs, zöldség a szendvics mellé, lecsónak paprika 1 kg, paradicsom 20 dkg (ki hogyan szereti), barna rizs, rozskenyér

Augusztus 25., kedd
Reggeli: rozskenyér, padlizsánkrém
Tízórai: alma* zabkeksz

Ebéd: rizses lecsó
Uzsonna: keksz (zab vagy korpovit)* alma
Vacsora: kenyér (vagy puffasztott rizs), laktózmentes vajkrém, paradicsom* saláta, csirkecomb pékné módra (sült krumpli, sült hagyma)

Augusztus 26., szerda
Reggeli: puffasztott rizs, laktózmentes vajkrém, paradicsom (a kétlakiság átka az ismétlés)* padlizsánkrém, rozskenyér
Tízórai: szőlő, keksz* alma
Ebéd: sült csirke pékné módra (nem disznó)
Uzsonna: banán* keksz

Vacsora: tojásrántotta, zöldség* sonkás kenyér, saláta

Vásárlás: banán, szőlő, alma, tojás (6 db), zöldség, sonka, tészta, zöldborsó konzerv, fokhagyma, lilahagyma, reszelni való sajt, rozskenyér, túró, tejföl

Augusztus 27., csütörtök
Reggeli: rozskenyér, sonka, zöldség
Tízórai: banán* Judit szülinapi reform sütije nekem :) , ropi
Ebéd: tésztasaláta
Uzsonna: szőlő* alma

Vacsi: kőrözöttes kenyér* felborult a napom, mert a munkában nem nagyon tudtam enni. Ezért a tésztasali nagy részét későn ettem kb. vacsorára egy pici sült husival.

Augusztus 28., péntek
Reggeli: kőrözöttes kenyér* sonkás szendvics
Tízórai: alma* Judit féle süti
Ebéd: natúr lesütött pulyka szelet, rizibizi
Uzsonna: keksz*ropi+barack
Vacsora: melegszendvics* DonPepe Ligh Carb pizza fele.

Vásárlás: rozskenyér/vagy rozskifli 3 db, sajt, zöldség (paradicsom, paprika), idénygyümölcs

Augusztus 29., szombat
Reggeli: rozskifli, sajt, zöldség* rozsos zsemle, sajtkrém, sonka, paradicsom
Tízórai: gyümölcs*      Nem volt. Kimarad!
Ebéd: pulykagulyás,  rizskoch* kakaós palacsinta
Uzsonna/Vacsora: főzőtanfolyam (mindenmentes puding+mindenmentes kakóscsiga)

Augusztus 30., vasárnap (ha el lehet hozni a tanfolyamon készített ételeket)
Reggeli: zabos túrós kenyér* lapinyomi (sajtos sajtkrémes) +paradicsom
Tízórai: kakaós csiga* kakukkfüves pogi
Ebéd: gulyásleves, *sült hús+krumplisaláta
Uzsonna: gyümölcs* mandulakrémes piskótatekercs
Vacsora: saláta* sajtkrémes kenyér+uborka


(Egy-két receptet is megosztok majd a későbbiekben a heti menüből.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése