A menü megtervezése mindig hajtépő mutatvány. Legalábbis, amikor anyum kérdezi, hogy mi legyen holnap az ebéd, már tépem is a szőke tincseimet.
Mivel mindent 100% maximalizmussal csinálok - igen, nagyon rossz szokás - ezért belevágtam tudományos oldalról megközelítve a heti menü megtervezésének. Hirtelen jött, hirtelen ment alapon kis híján feladtam, de jó anyám megsegítvén a segítségemre rohant, hogy septiben összeállítsuk az első heti menüt.
Hogy miért vesztem el? Nos, igen egyszerű. Soha ne állj neki úgy összeállítani a heti menüdet, hogy fogsz 1-2-3-4-sok szakácskönyvet, bújod a recepteket és eldöntöd, most megváltom a világot és én leszek a sztár séf a ... Rossz hozzáállás. Kezemben tartottam egy zseniális szakácskönyvet, tanácsokkal, ütemezéssel, heti menüvel. Szóval szuper minden szempontból...csak éppen dugig olyan receptekkel, amiket még soha nem próbáltam, amikhez különleges alapanyagok sem ártanak, és leginkább amik között olyan is akadt, amit az életben nem ennék meg, ha elém rakják. Szóval minimum első lépés az újratervezés volt, hogy ezeket az étkeket helyettesíteni tudjam valami általam kedvelt és fogyasztott finomsággal. Kisa Judit és Somogyvári Gyöngyi szakácskönyve mégis megér egy említést. (Na jó, lehet később még többet is.) Napról napra a teljes értékű konyhában című szakácskönyvük pont az olyan speciális étrendű embereknek lett többek között kitalálva, mint én is vagyok. Némi inzulinprobléma, egy kis laktózérzékenység, és máris jön a fejtörés, akkor most mit is egyek, ami tápláló, de mégis egészséges és helyreállítja, amit helyre kell. Nagyon tetszik a felépítése ennek a könyvnek. Leírja a heti menüt teljességében, majd külön lebontja napokra, munkamenetre és nyersanyagszükségletre. Ezzel könnyíti a vásárlást, és a napi teendők ütemezését. Zseniális!!! Jó kiindulópont. Elsőre gondoltam picit ezeket alakítom át, aztán uccu neki munka hét, menni fog ez...
Gyorsan rájöttem, hogy "álmodj királylány" esetét játszom és lehetetlent kívánok. Első hét a szabi után, egy igen hosszú és fárasztó, kihívásokkal teli munkahét, pont csak a táplálkozásommal kéne megspékelni, egyből teljes lenne az összeomlás.
Tehát 1. számú tanulság. Ne akarj egyik napról a másikra új életet kezdeni. Szép álom, de kivitelezhetetlen. Folyamatossággal többre mész és tovább élsz, vagy legalábbis tovább érsz.
Tehát az elv jó, a felépítés nagyon jó, de szükséges rossz, hogy első körben a saját képességeimhez és lehetőségeimhez mérjem a feladatokat és azok teljesíthetőségét. Ennek fényében és tükrében keletkezett a továbbiakban majd közlésre kerülő menü. Cél az, hogy tartalmában is hasonló, egészséges étkeket készítsek majd, mint Kisa Juditék. Persze úgy, hogy a párom se készüljön ki.
A bloggban sok szó lesz majd kísérletezésekről, receptekről, baba barát háztartásról, ételekről, mert hogy kicsiktől a nagyokig kell főznie egy anyának. Egyelőre azonban van még idő a szárnypróbálgatásokra és a saját receptes könyv megalkotására.
A hétvégén pedig ellátogatok majd egy mindenmentes főzőtanfolyamra is a Mandulaligetbe, ahol
kenyértől a desszertig fogunk finomságokat készíteni. Természetesen beszámolóval és a receptek heti menübe való beépítésével ti is megismerkedhettek majd ezekkel az ételekkel.
Következzen végezetül a jövő heti menüm:
* A csillaggal jelölt részek a hét leteltével bekövetkezett változásokat jelzik. Nem volt alapanyag, mást ettem, mást kívántam stb.
Augusztus 24., hétfő
Reggeli: rozskenyér, medvesajttal, paradicsommal
Tízórai: zabkeksz
Ebéd:paradicsomospaprika
Uzsonna: idénygyümölcs (ami a piacon megszólít majd) alma
Vacsora:
Vásárlás: gyümölcs, zöldség a szendvics mellé, lecsónak paprika 1 kg, paradicsom 20 dkg (ki hogyan szereti), barna rizs, rozskenyér
Augusztus 25., kedd
Reggeli: rozskenyér, padlizsánkrém
Tízórai:
Ebéd: rizses lecsó
Uzsonna:
Vacsora:
Augusztus 26., szerda
Reggeli:
Tízórai:
Ebéd: sült csirke pékné módra (nem disznó)
Uzsonna:
Vacsora:
Vásárlás: banán, szőlő, alma, tojás (6 db), zöldség, sonka, tészta, zöldborsó konzerv, fokhagyma, lilahagyma, reszelni való sajt, rozskenyér, túró, tejföl
Augusztus 27., csütörtök
Reggeli: rozskenyér, sonka, zöldség
Tízórai:
Ebéd: tésztasaláta
Uzsonna:
Vacsi:
Augusztus 28., péntek
Reggeli:
Tízórai:
Ebéd: natúr lesütött pulyka szelet, rizibizi
Uzsonna:
Vacsora:
Vásárlás: rozskenyér/vagy rozskifli 3 db, sajt, zöldség (paradicsom, paprika), idénygyümölcs
Augusztus 29., szombat
Reggeli:
Tízórai:
Ebéd: pulykagulyás,
Uzsonna/Vacsora: főzőtanfolyam (mindenmentes puding+mindenmentes kakóscsiga)
Augusztus 30., vasárnap (ha el lehet hozni a tanfolyamon készített ételeket)
Reggeli:
Tízórai:
Ebéd: gulyásleves, *sült hús+krumplisaláta
Uzsonna:
Vacsora:
(Egy-két receptet is megosztok majd a későbbiekben a heti menüből.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése