Igényei: szeretgetés, babusgatás, becézgetés, simogatás,
dédelgetés, langy meleg, de nem túl meleg hőmérséklet. Napi többszöri etetés, a
szükségleteinek megfelelően. Folyamatos monitorozás.
Az elmúlt hetek izgalmában, szorongásában, félelmében megtanított
arra, hogy befelé és rá figyeljek. A hírek olvasása és a folyamatos stressz
okozta rossz közérzetet helyett izgatottan vártam, a következő lépést, majd az
első kenyér készítését. Ebben segítségemre volt több kovászos csoport is és
Szabi a pék videói. Hálás vagyok Bolla Zsuzsának, akit évek óta figyelek, hogy
milyen csodaszép kenyereket süt. Ámulattal és pozitív értelemben vett
irigységgel néztem a képről is illatozó kenyereit. Most pedig hálás vagyok
neki, mert megosztotta a Kovász Labor Alapozó Facebook csoport indulását,
aminek az első perceitől tagja lehetek. Rengeteg segítséget kaptam a
csoporttagoktól. Köszönet Kiss Korminak a számos válaszért és finomhangolásért,
Gál Péternek pedig a kovász matekért. A NAGYI KOVÁSZOS KENYERE kezdőknek is. csoportból
pedig Béres Gyula bácsinak és Német Bálint Eszternek, akinek a videója alapján fogtam
bele a kovászolásba.
Közösen, elindítottak egy új és ismeretlen úton, aminek minden pillanatát élvezem. Kihívás elé állít, megtanít jobban figyelni magamra és másokra. Azt hiszem emberileg, lelkileg most nagyon nagy szükségem volt erre a találkozásra.
Közösen, elindítottak egy új és ismeretlen úton, aminek minden pillanatát élvezem. Kihívás elé állít, megtanít jobban figyelni magamra és másokra. Azt hiszem emberileg, lelkileg most nagyon nagy szükségem volt erre a találkozásra.
1. kenyér |
1. kenyér |
Szabi A Pék útmutatása alapján készítettük az első két
kenyerünket. Összesen 900 g liszt (500 g tk búza, 200 g rétes, 200 g fehér búza
liszt) felhasználásával. A fehér búzalisztet átszitáltuk, majd a többi liszttel
együtt összekevertük, 600 g kb. 40 fokos vízzel (forralt víz+ szobahőmérsékletű
keverve) összegyúrtuk, 30 percig autolizáltuk.
A készredagasztás után harminc percenként meghajtogattuk (kényeztettük) a tésztát, összesen háromszor. A köztes időben a kikapcsolt sütőbe raktuk középre a rácsra és alá pedig tettünk egy edény melegvizet. Ez volt a kelesztő. Az első hajtogatásnál picit szakadt a tésztnk, de szépen ablakosodott, végig látszottak a bubik, aminek nagyon örültünk. Az utolsó hajtogatás után 1,5 órát pihent a tésztánk.
Az idő letelte után a tésztánkat óvatosan az asztalra
borítottuk és ketté osztottuk (nem mérleggel, de 50 g eltérés volt kb. a kész
kenyerek között a végén). Újbeggyel átmaszíroztuk és feltekertük feszesen. Ezt
megtettük az ellenkező irányból is. A kezünk élét az asztalhoz préselve, feszes
gombóccá húztuk őket. (Itt annyi kiegészítés, hogy ketten készítettük a két
kenyeret. Párom feszesebbre feszesítette a buciját, mint én.) Kilisztezett
konyharuhába tettük a szép felével lefelé a szakajtóba (Egy-egy műanyag
edénybe. Az övé alá tettünk egy lyukacsos olajcsepegtetőt, így tudott „levegőzni”).
Betettük őket a hűtőbe, kb. 7 fokra
2. kenyerem |
Ha megkocogtatjuk az alját, nagyon szépen visszakopog. Recsegős szép hangja van, ahogy vágjuk a
kenyereket. Talán picit kelhetett volna tovább, de első próbálkozásra talán nem
is lettek olyan rosszak. Isteni finom mind a kettő és már el is fogyott az egyik kis buci.
Már
bánom, hogy hűtőbe kerültek a kovászok, mert hamarosan újabb kis kenyérkét kéne
sütnöm. Boltit ezek után?! Azt hiszem már értem, hogy aki egyszer elkezd kovászos kenyeret sütni miért szippantja be ez a világ ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése